Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Agni Kai

 Agni Kai

Tűzpárbaj. Ősi hagyománya volt a Tűz népében. Az Agni Kai tűzidomárok között zajlott. A konfliktusok megoldására használták az Agni Kait. A harc kimenetele mindkét ellenfél becsületére hatott. Nagy népszerűségnek örvendett. A nézőknek kellemes szórakozásként szolgált. Több 100 éven keresztül vívtak tűzpárbajokat. Általában nyitott légterű helyszínen harcolt a két ellenfél. A Tűz népének fővárosában, a királyi palotában az Agni Kai számára szolgáló csarnok is található. Az Agni Kai kezdetén a két ellenfél egymásnak háttal letérdelt, majd feláltak, szembe fordultak egymással és kezdődhetett az Agni Kai. Hivatalos Agni Kaioknál lepel is volt az ellenfelek vállán, ami felálláskor lecsúszott, a férfiak esetében a felsőtest szabad volt, valamint bírók is voltak. Az Agni Kai gyakran halálos kimenetelű is lehetett, de mindenképpen az egyikfél kimerülésig, vagy harc képtelenségéig tartott. Zuko és Azula párbaja volt az utolsó Agni Kai.

Ismert Agni Kaiok

Zuko     vs.     Ozai
vesztett        nyert
Rész: 1/12 A vihar

 

Bár ezt az Agni Kait csak visszaemlékezésből ismerhetjük meg, mégis nagy jelentősége van. Zuko szeme körüli sebet apja, Ozai, a Tűz Ura ekkor okozta neki. Az Agni Kai előzményeként megemlítendő, hogy Zuko ekkor még csak 13 éves volt és szeretett volna bemenni a tanácsterembe, ahol éppen egy tanácskozást kezdtek meg,de az őrök nem engedték be Zukot. Irohval aztán bemehetett a tanácskozásra. A tábornok éppen legújabb tervét közli a háborúra nézve a jelenlévőkkel, magas rangú emberekkel és persze a Tűz Urával. Zuko felszólalt a tábornok terve ellen anélkül, hogy jogot kapot volna, hogy felszólaljon. Zuko azt hitte, hogy a tábornokkal kell párbajoznia, de tévedett, a saját apjával kellett. Lehet, hogy a tábornok terve ellen szólalt fel, de ezt a Tűz Urának tanácstermében tette és evvel magát, a Tűz Urát hívta ki. Zuko nem volt hajlandó az apjával harcolni, így ő gyávának nevezte és száműzte fiát az Avatar után az országból, a becsületéért találja meg az Avatart és vigye el neki, Zuko ekkor lett a becsülete megszálottja. Valamint a tanácsteremben való tiszteletlenségért, pedig fogta Ozai és megégette fia arcát.

Zuko     vs.     Zhao
nyert            vesztett
Rész: 1/3 A Déli levegőtemplom

 

Zuko és Zhao összevesztek az Avataron és az előbb említett Agni Kai következményein. Zuko kihívta Zhaot egy párbajra. Hivatalos módszereknek megfelelően harcoltak is, de végül Zhao alulmaradt Zukoval szemben. Nem akarta elfogadni vereségét, így hátba támadta Zukot, de szerencsére Iroh időben cselekedett és megállította Zhao tűzét.

Zuko     vs.     Azula
nyert            vesztett
Rész: 3/20 Sozin üstököse 3.rész A pokol felé

 

Az utolsó Agni Kai és a leglátványosabb is, hiszen az üstökös idején vívtak megegymással a királyi trónért. Bár nem volt teljesen hivatalos, hiszen nem volt lepel, megfelelő öltözék, még bírók sem, de ennek ellenére nagyon is Agni Kai volt. Zuko és Azula a koronázási téren harcoltak egymással. Zuko Katarával még épp időben megérkezett, Azulát még nem koronázták meg, így hát megküzdöttek a trónért. Elképesztően harcoltak, Zuko már várta Azula villámait, de a lány kijátszotta Zukot és helyette Katara felé küldte a villámát. Zuko éppen megtudta menteni Katarát, de magára eléggé kihatottak a villám hatásai. Bár feltehetnénk, hogy itt van vége az Agni Kainak, hiszen Zuko harc képtelen lett, de Azula, meg egy harmadik személyt, jelen esteben Katarát támadta meg, így kérdéses lehetne, hogy akkor kinyerte meg. Zuko harc képtelen. Azulát meg kizárhatnák, hogy a párbajon kívűli személyt támadott meg. Kérdéses az eset, bár Azula előbb támadt Katarára, mint Zuko harcképtelen lett, így inkább Zuko a tányleges győztes. Azula azonban Katarával harcolt tovább. Katara törbe csalta Azulát, kijátszotta és lekötözte láncokkal. Nem tudni Azulával mi lett ezután, de Zukoból Tűz Ura lett, így hát ő nyerte meg az utolsó Agni Kait.